Työvuoron vaihtaminen ja toiminta

Joskus työvuoro on valittava jälkeenpäin. Tämä hoituu kätevästi Työaikaseurannan kautta työaikatietoja tarkistettaessa. Työvuoron merkityksestä lisää artikkelin lopussa.

Työvuoron voi vaihtaa toiseen näin:

Tapa 1:

Hae esiin oikea ajanjakso ja avaa tapahtumat tuplaklikkaamalla henkilön nimeä ja muokattavaa työvuoroa.

Avaa muokattavan vuoron tulo- tai lähtötapahtuma tuplaklikkaamalla sitä tai painamalla tapahtuman kohdalla olevaa muokkaa -nappia ja vaihda tapahtumatyyppi sellaiseen, joka valitsee oikean vuoron tai vaihtoehtokirjauksen. Tallenna muutokset ja tarkista, menikö oikein.

Tämä soveltuu käytettäväksi silloin, kun tapahtuma ei tee esimerkiksi vuoron loppuun muita kirjauksia.

Tapahtuman muokkausikkuna
Tapahtuman tyypin muuttaminen on hyvä keino esimerkiksi silloin, kun on leimattu väärä tapahtuma tai tarvittava tapahtuma ei ole leimattavissa.

Tapa 2:

Klikkaa hiiren oikealla napilla vuoroa ja valitse valikosta "Vaihda työvuoroa" tai paina vuoron kohdalta "Vaihda".

Valitse sitten aukeavasta näkymästä oikea vuoro tai vaihtoehtokirjaus. Listan ylimmäisenä oleva Oletus-valinta palauttaa vuoron valinnan automatiikan mukaiseksi ja vaihtoehtokirjauksen tapauksessa oletuksena käytettävään laskentatapaan.

Tällä tavalla lähtötapahtuman tekemät kirjaukset eivät muutu, vaan muutos koskee ainoastaan taustalla olevaa työvuoroa.

Työvuoron tai käytettävän vaihtoehtokirjauksen muuttaminen onnistuu myös Vaihda työvuoro -toiminnolla.

Työvuoron merkitys

Työvuoro on työajan laskennan perusta. Työvuoron työajat lasketaan lähtökohtaisesti tulo- ja lähtöaikojen väliltä, eli työvuoroon tarvitaan aina vähintään tulo- ja lähtöleimaus. Työntekijän työaikaryhmästä löytyy yleensä jonkinlainen tuloaikoihin perustuva automatiikka, jonka avulla työvuoroksi valitaan sopivin vaihtoehto.

Vorssan voirinkelillä on käytässään kaksi vuoroa kuutena päivänä viikossa. Aamuvuorosta ei makseta iltalisää kuin ylitöiden yhteydessä, ja sunnutain puolella tehdystä työstä maksetaan sunnuntailisää ja viikkolepokorvaus, jos työtä on tehty seitsemänä päivänä viikossa. Lauantaityöt ovat harvinaisempia, mutta ruuhkakaudella niitäkin tehdään.

Vorssan voirinkelille on siis määritelty aamu- ja iltavuorot arkipäiville lauantaille ja sunnuntaille, joita käytetään myös arkipyhinä. Lisäksi jokaiseen vuoroon tulee ylityölaskenta ja viikonlopulle lisäksi viikkoylityö sekä tarvittavat viikkolepokorvaus -vaihtoehtokirjaukset.


Joskus laskenta täytyy tehdä eri tavalla kuin yleensä, ja tällöin voidaan käyttää joko vuoron vaihtoehtokirjausta tai kokonaan erillistä työvuoroa. Työvuoroon tehdään yleensä sellaiset vaihtoehdot, jotka tarvitaan jokaiseen vuoroon ja erilliset poikkeusvuorot kattavat tilanteet, joihin tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja tilanteen mukaan.

Kosti on sopinut tekevänsä helatorstaina töitä ja pitävänsä vapaan perjantaina, mikä sopii esihenkilölle hyvin. Lisäksi Kosti hälytetään lauantaina ylitöihin.


Yleisin tapa valita oikea työvuoro automaattisen valinnan ohi on Työvuorosuunnittelu tai työntekijän itse tekemä leimaus, joka valitsee tietyn vuoron tai vaihtoehtokirjauksen. Tyypillisesti poikkeusvuoro valitaan tuloleimauksen yhteydessä ja vaihtoehtokirjaus lähtiessä. Tällainen esimerkki voi olla esimerkiksi tilanne, jossa työntekijä leimaa lauantaina töihin tullessaan lähtiessään vuoron ylitöiksi normaalin liukuman kerrytyksen sijaan.

Torstaina vuoroksi tulisi sunnuntaivuoro ja koska helatorstaina tehtävä korvaava työvuoro on poikkeuksellinen, hän saa ohjeet leimata Tulo ja Lähtö tavalliseen tapaan. Näin myös lauantaina, mutta päivän päätteeksi hän leimaa varmuuden vuoksi Lähtö ylitöistä - olihan kyseessä kuitenkin sovittu ylityö.

Esihenkilö käy vaihtamassa torstain vuoron arkivuoroksi jälkikäteen, ja lisää perjantaille samalla Arkipyhäkorvauksen jotta tunnit tulevat oikein. Viikkotunteja tulee viikolta tarpeeksi torstain jälkeen ja lauantai menee kokonaan lisätöiksi ja viikkoylitöiksi, eli ylityöleimaus on turha mutta ei siitä ole haittaakaan.