Sormenjälkien tallennus

Sormenjäljen lisääminen tietokoneella

1. Kytke USB-johdollinen sormenjälkitunnistin koneeseen.
  2. Siirry Henkilöt-näkymään, valitse oikean henkilön tiedot listalta ja paina Muokkaa sormenjälkiä.

3. Jos tietokoneellasi ei vielä ole sormenjälkien tallennusohjelmaa, ohjelma ehdottaa asennusta. Klikkaa tässä tapauksessa Asenna-nappia ja asenna ensin sormenjälkiohjelmisto.
  4. Kun olet asentanut lataamasi ohjelmiston, klikkaa haluttua sormenpäätä.
  5. Laita rekisteröitävä sormi lukijalle niin, että johto on poispäin sinusta ja sormi peittää mahdollisimman suuren osan tunnistusalueesta. Sormen tulee koskettaa tunnistusalueen etureunan metallista osaa.
    • Sormi tulee asettaa tunnistimelle tunnistimen pinnan suuntaisesti eikä sormenpää edellä.
    • Sormea ei saa liikutella tai nostaa lukemisen aikana.
    • Sormen tulee olla puhdas eikä se saa olla märkä.
    • Jos lukija ei tunnista sormea liian kuivan ihon takia, kevyt henkäisy siihen juuri ennen lukijalle asettamista yleensä auttaa.
  6. Kun sormenpään päälle ilmestyy vihreä ympyrä, sormenjälki on luettu. Tallenna tiedot, Muista tallentaa muutokset myös henkilön päänäkymään.

Sormenjälkien lisääminen työaikapäätteellä

1. Paina työaikapäätteen näytön vasemmassa alareunassa olevaa hammasratas-ikonia.
  2. Tunnistaudu normaalisti sormenjälkeä, RFID-tägiä tai koodia.
  3. Ruutuun aukeaa järjestelmänäkymä, paina keskeltä painiketta Sormenjäljen rekisteröinti. Jotta voit tallentaa sormenjälkiä, sinulla täytyy olla täydet käyttöoikeudet. Sormenjäljen rekisteröinti -nappi on aktiivinen vain, jos sinulla on täydet oikeudet.
  4. Valitse listalta henkilö, jolle sormenjälkiä lisätään.
  5. Valitse listalta lisättävä sormenjälki.
  6. Laita rekisteröitävä sormi lukijalle niin, että se koskettaa lukijan alareunan metalliseen osaan.
    • Sormi tulee asettaa tunnistimelle tunnistimen pinnan suuntaisesti eikä sormenpää edellä.
    • Sormea ei saa liikutella tai nostaa lukemisen aikana.
    • Sormen tulee olla puhdas eikä se saa olla märkä.
    • Jos lukija ei tunnista sormea liian kuivan ihon takia, kevyt henkäisy siihen juuri ennen lukijalle asettamista yleensä auttaa.
  7. Kun työaikapääte ilmoittaa Sormi rekisteröity!, paina tallenna,

Sormenjälkilukijan käyttö

Sormenjäljet ovat yksilölliset ja tunnistusherkkyys vaihtelee paljon henkilöiden välillä. Tunnistukseen vaikuttavat myös ulkoiset olosuhteet, tärkeimpänä ilman lämpötila.

Ihon kuivuudella on myös suuri vaikutus tunnistukseen. Kuivaa ihoa on hankalampi tunnistaa. Talven tullessa ilma kuivuu ja samalla myös iho kuivuu.

Jos tunnistuksen kanssa on haasteita, kannattaa tehdä seuraavat asiat:

1. Tallenna sormenjäljet uudelleen siten, että ne näyttävät mahdollisimman tummilta tallennuksen aikana näytettävässä kuvassa. Jos jälki näyttää vaalealta, pyydä henkilöä henkäisemään sormeen, jotta siitä tulee kosteampi ja jälki paranee. On tärkeää, että tallennettu sormenjälki on mahdollisimman hyvä, koska myöhemmin kaikkia sormenjälkiä tullaan vertaamaan siihen.
  2. Jos työaikapääte näyttää viestin "Ei tunnistettu", sormea ei kannata pitää kovin kauaa tunnistimella, vaan kannattaa hönkäistä lisää kosteutta sormeen ja kokeilla uudelleen.
  3. Jos pääte ei reagoi mitenkään sormeen, se luultavasti tarkoittaa, että eloperäisyyden tunnistava metallikehys ei ole hyväksynyt sormea. Myös tässä tapauksessa kannattaa hönkäistä sormeen ja kokeilla uudelleen.
  4. Sormenjälkitunnistus ei toimi, jos sormi on märkä. Syynä on se, että vesi eristää sormenjäljen tunnistuskalvosta. Siksi esim. käsienpesun jälkeen kädet pitää kuivata huolellisesti.

Jos teillä on henkilöitä, joilla sormenjälki ei toimi, heille voi antaa henkilökohtaisen numerokoodin tai avaimenperätunnisteen, jolla he voivat tunnistautua päätteellä. Ne luodaan Henkilöt-näkymässä.